Χρήστος Λαμπρίδης: «Τα λιμάνια είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε»

στις

Στις σημαντικές προοπτικές των Ελληνικών λιμανιών αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Λαμπρίδης, γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής στο 2οΣυνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, που διοργανώνουν το www.ypodomes.com και το www.metaforespress.gr, λέγοντας ότι «τα ελληνικά λιμάνια είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».

Όπως ανέφερε, τόσο στoν Πειραιά όσο και στη Θεσσαλονίκη για την αξιοποίηση και αναβάθμιση των λιμανιών σημαντική παρουσία έχουν μεγάλες εταιρείες, που έχουν πολύ  μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη, καθώς συγκεντρώνουν τον εμπορευματικό όγκο.

«Διαμορφώνεται ένα σύνθετο τοπίο, στο οποίο πρέπει να αξιολογήσουμε τα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη «να είμαστε πρωταγωνιστές και να μη χάνουμε ευκαιρίες».

Όπως είπε, κρίνεται ως ήσσονος σημασίας η αξιοποίηση των εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά. «Σημαντικά οφέλη θα δούμε όταν αυτά τα κιβώτια μπουν στην ενδοχώρα για συναρμολογήσεις και περαιτέρω ενίσχυση των  logistics», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρίδης.

Τόνισε επίσης τις σημαντικές επενδύσεις εκατομμυρίων που πραγματοποιούνται τόσο στον Πειραιά, όσο και τη Θεσσαλονίκη.

Ενώ επεσήμανε το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την αναβάθμισή τους, καθώς δίνεται η δυνατότητα σημαντικών διασυνδέσεων των Ευρωπαϊκών χωρών με τρίτες χώρες.

Ειδικότερα δε, αναφέρθηκε στο χρόνιο αίτημα της αναβάθμισης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στο οποίο ήδη επενδύονται περί τα 180 εκ. ενώ, όπως είπε, το λιμάνι της συμπρωτεύουσας αποτελεί «στρατηγική επιλογή».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τον γενικό γραμματέα, «τα λιμάνια πρέπει να τα δούμε συνδυαστικά με το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο. Θέλουμε συνεργασίες με τον σιδηρόδρομο, τα οδικά δίκτυα και με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».

 

Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε επίσης στο κομμάτι των παραχωρήσεων, λέγοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι γίνεται σε όλο τον κόσμο», ενώ παράλληλα τόνισε  την εφαρμογή ενός «μοντέλου που θα διασφαλίσει απόλυτα το δημόσιο συμφέρον».

Τέλος, αναφορικά με τα περιφερειακά λιμάνια, επεσήμανε τις πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτές».

«Για τα λιμάνια υπάρχει ένα στοίχημα που πρέπει  να κερδίσουμε», δήλωσε.

 

Σχολιάστε